Ресурсна платформа за граѓани и медиуми

Кој е во ЕУ?

Австрија

Главен град: Виена
Официјален јазик на ЕУ: Германски
Членка на ЕУ: од 01.01.1995  
Валута: Евро. Членка на еврозоната од 01.01.1999
Шенген: Членка од 1.12.2007 

Белгија

Главен град: Брисел
Официјален јазик на ЕУ:холандски, француски,германски
Членка на ЕУ: од 01.01.1958  
Валута: Евро. Членка на еврозоната од 01.01.1999
Шенген: Членка од 26.03.1995 

Бугарија

Главен град: Софија
Официјален јазик на ЕУ: Бугарски
Членка на ЕУ: од 01.01.2007  
Валута: Бугарски лев “BGN”.
Шенген: Во процес

Хрватска

Главен град: Загреб
Официјален јазик на ЕУ: Хрватски
Членка на ЕУ: од 01.07.2013
Валута: Хрватски куни “HRK”
Шенген: Не е членка

Кипар

Главен град: Никозија
Официјален јазик на ЕУ: Грчки
Членка на ЕУ: од 01.05.2004
Валута: Евро. Членка на ЕУ зоната од 01.01.2008
Шенген: Во процес

Чешка

Главен град: Прага
Официјален јазик на ЕУ: Чешки
Членка на ЕУ: од 01.05.2004
Валута: Чешка круна “CZK”
Шенген: Членка од 21.12.2007

Данска

Главен град: Копенхаген
Официјален јазик на ЕУ: Дански
Членка на ЕУ: од 01.01.1973
Валута: Данска круна “DKK”
Шенген: Членка од 25.03.2001

Естонија

Главен град: Талин
Официјален јазик на ЕУ: Естонски
Членка на ЕУ: од 01.05.2004
Валута: Евро. Членка од 01.01.2011
Шенген: Членка од 21.12.2007

Финска

Главен град: Хелсинки
Официјален јазик на ЕУ: Фински
Членка на ЕУ: од 01.01.1995
Валута: Евро. Членка од 01.01.1999
Шенген: Членка од 25.03.2001

Франција

Главен град: Париз
Официјален јазик на ЕУ: Француски
Членка на ЕУ: од 01.01.1958
Валута: Евро. Членка од 01.01.1999
Шенген: Членка од 26.03.1995

Ирска

Главен град: Даблин
Официјален јазик на ЕУ: Ирски, Англиски
Членка на ЕУ: од 01.01.1973
Валута: Евро. Членка од 01.01.1999
Шенген: Преговара за исклучување

Грција

Главен град: Атина
Официјален јазик на ЕУ: Грчки
Членка на ЕУ: од 01.01.1981
Валута: Евро. Членка од 01.01.2001
Шенген: Членка од 01.01.2000

Унгарија

Главен град:Будимпешта
Официјален јазик на ЕУ: Унгарски
Членка на ЕУ: од 01.05.2004
Валута: Унгарска форинта.”HUF”
Шенген: Членка од 21.12.2007

Германија

Главен град: Берлин
Официјален јазик на ЕУ: Германски
Членка на ЕУ: од 01.01.1958
Валута: Евро. Членка од 01.01.1999
Шенген: Членка од 26.03.1995

Италија

Главен град: Рим
Официјален јазик на ЕУ: Италијански
Членка на ЕУ: од 01.01.1958
Валута: Евро. Членка од 01.01.1999
Шенген: Членка од 26.10.1997

Латвија

Главен град:Рига
Официјален јазик на ЕУ: Латвиски
Членка на ЕУ: од 01.05.2004
Валута: Евро. Членка од 01.01.2014
Шенген: Членка од 21.12.2007

Литванија

Главен град:Вилнус
Официјален јазик на ЕУ: Литвански
Членка на ЕУ: од 01.05.2004
Валута: Евро. Членка од 01.01.2015
Шенген: Членка од 21.12.2007

Луксембург

Главен град:Луксембург
Официјален јазик на ЕУ: Француски, Германски
Членка на ЕУ: од 01.01.1958
Валута: Евро. Членка од 01.01.1999
Шенген: Членка од 26.03.1995

Малта

Главен град:Валета
Официјален јазик на ЕУ: Малтешки, Анг.
Членка на ЕУ: од 01.05.2004
Валута: Евро. Членка од 01.01.2008
Шенген: Членка од 21.12.2007

Холандија

Главен град:Амстердам
Официјален јазик на ЕУ: Холандски
Членка на ЕУ: од 01.01.1958
Валута: Евро. Членка од 01.01.1999
Шенген: Членка од 26.03.1995

Полска

Главен град:Варшава
Официјален јазик на ЕУ: Полски
Членка на ЕУ: од 01.05.2004
Валута: Полска злота “PLN”
Шенген: Членка од 21.12.2007

Португалија

Главен град:Лисабон
Официјален јазик на ЕУ: Португалски
Членка на ЕУ: од 01.01.1986
Валута: Евро. Членка од 01.01.1999
Шенген: Членка од 26.03.1995

Романија

Главен град:Букурешт
Официјален јазик на ЕУ: Романски
Членка на ЕУ: од 01.01.2007
Валута: Романски ЛЕВ “RON”.
Шенген: Во процес

Словачка

Главен град:Братислава
Официјален јазик на ЕУ: Словачки
Членка на ЕУ: од 01.05.2004
Валута: Евро. Членка од 01.01.2009
Шенген: Членка од 21.12.2007

Словенија

Главен град:Љубљана
Официјален јазик на ЕУ: Словенечки
Членка на ЕУ: од 01.05.2004
Валута: Евро. Членка од 01.01.2007
Шенген: Членка од 21.12.2007

Шпанија

Главен град:Мадрид
Официјален јазик на ЕУ: Шпански
Членка на ЕУ: од 01.01.1986
Валута: Евро. Членка од 01.01.1999
Шенген: Членка од 26.03.1995

Шведска

Главен град:Стокхолм
Официјален јазик на ЕУ: Шведски
Членка на ЕУ: од 01.01.1995
Валута: Шведска круна “SEK”
Шенген: