Ресурсна платформа за граѓани и медиуми

Црна Гора

 • Референдум
  Одржан е референдум  за независност на Црна Гора
 • Спогодба
  Спогодбата за стабилизација и асоцијација (ССA) е потпишана во Луксембург
 • Aпликација
  Црна Гора поднесува апликација за членство во ЕУ
 • Оценка
  Европската комисија дава позитивно мислење за апликацијата за членство во ЕУ на Црна Гора утврдувајќи...
 • Кандидатски статус
  Европскиот совет и доделува статус на држава кандидат на Црна Гора
 • Отворање на пристапни преговори
  Во извештајот за напредокот Европската комисија препорачува отворање на пристапни преговори со ЕУ.
 • Предлог за започнување преговори
  Европската комисија објавува Извештај за напредокот на Црна Гора во спроведувањето на реформите и им...
 • Започнување на пристапните преговори
  Европскиот совет за општи работи (GAC) во Луксембург одлучува да му препорача на Европскиот совет...
 • Европскиот совет ја усвојува одлуката
  Европскиот совет за општи работи за старт на преговорите. На истиот ден се одржува и...
 • Пристапување
  На втората Меѓувладина конференција за пристапување во Брисел се отвори и привремено се затвори првото...
 • Статус на преговорите
  За 7 ½ години преговори Црна Гора има отворено 32 од вкупно 35 Поглавја. Од...

Корисни документи