Ресурсна платформа за граѓани и медиуми

Бесплатни двочасовни вебинари за преговорите со ЕУ

Повик за учество на информативни сесии за граѓанските организации и заинтересирани граѓани за демистификација на претпристапните преговори со ЕУ и новата преговарачка методологија

Ако сакате да дознаете повеќе за процесот на ЕУ преговори и што носи новата преговарачка методологија, пријавете се на повикот.

ШТО НУДИМЕ

  • Информативни сесии кои се осмислени да ги информираат граѓанските организации во однос на ЕУ интеграциите.
  • Зголемување на способностите на граѓанските организации да ги разберат основите на пристапните преговори и новата преговарачка методологија на ЕУ.
  • Охрабрување на учесниците да го зголемат опфатот на ЕУ со практичен пристап за идентификување на релевантни елементи и извори на информации, податоци и видеа.
  • Пријавените граѓански активисти и граѓани ќе учат од искусни експерти за ЕУ интеграции.

НАЧИН И РОК ЗА ПРИЈАВУВАЊЕ

Пријавите се праќаат по електронски пат на info@eurothink.mk со назнака:  Повик за учество на информативни сесии за граѓански организации. Во пријавата да се наведе име, презиме, контакт e-mail, организација и сесијата на која би сакале да ја проследите (утринска или попладневна). Рок за пријавување: 18 октомври до 12:00 часот.

Програма

Утринска сесија:

 

11.00 – 11.15  Вовед и презентација на ресурсната платформа eu.org.mk

11.15 – 12.15    Што треба да знаеме за преговорите за членство во ЕУ?

12.15 – 13.00  Што значат преговорите?

Што носи новата преговарачка методологија?

Тематски пристап по поглавја

  • презентација и видео материјали

 

Се што сте сакале да прашате за ЕУ и преговорите

  • прашања и дискусија

 

Попладневна сесија:

17.00 – 17.15  Вовед и презентација на ресурсната платформа eu.org.mk

17.15 – 18.15    Што треба да знаеме за преговорите за членство во ЕУ?

18.15 – 19.00  Што значат преговорите?

Што носи новата преговарачка методологија?

Тематски пристап по поглавја

  • презентација и видео материјали

 

Се што сте сакале да прашате за ЕУ и преговорите

  • прашања и дискусија

 

Информативните сесии ќе се одржуваат online на платформата Zoom. Линкот за вклучување ќе ви биде претходно испратен на вашиот контакт е-mail.

 

16/10/2020