Ресурсна платформа за граѓани и медиуми

КОВИД-19 во фокусот на шестата конференција „Придвижи се.Поврзи се.Ангажирај се“

Шестата регионална конференција „Придвижи се.Поврзи се.Ангажирај се“ започна вчера во Белград, со наслов„ Развој за реалност: партнерство, солидарност и одговорност во ерата по КОВИД-19 “. Оваа година главната идеја на конференцијата е да се преиспита реакцијата на ЕУ на пандемијата КОВИД-19, да се презентираат клучните карактеристики на Планот за обновување на Европа и да се истражи влијанието на овие најнови случувања врз перспективите на ЕУ на Западен Балкан.

Воведниот панел беше фокусиран на предизвиците со кои се соочуваат граѓанските организации и граѓаните во локалните заедници, како и механизмите и активностите што ги преземаат за надминување на предизвикот, со цел да се дадат одговори и јасни препораки на властите во регионот, следејќи ги лекциите што Европската унија и земјите-членки ги научија од кризата.

На останатите сесии ќе се отворат дискусии за улогата на земјите од Западен Балкан во спроведувањето на новата развојна политика на ЕУ, влијанието на пандемијата врз процесот на евроинтеграцијата, одговорот на ЕУ на сегашната криза и последиците што може да ги има очекуваната економска рецесија иднината на младите.

Kонференција „Придвижи се.Поврзи се.Ангажирај се“ ќе се одржува до 23 септември, а може да се следи преку платформата Зум.

22/09/2020