Ресурсна платформа за граѓани и медиуми

Рот: ЕУ не треба да наметнува нови услови и критериуми

Германскиот министер за Европа, Михаил Рот смета дека во е интерес на сите земји членки на ЕУ, посебно на блиските соседи, да се даде европска перспектива за регионот да стане место на мир, стабилност и помирување.

На средбата со Вицепремиерот за европски прашања Никола Димитров, Рот се осврна и на бугарскиот меморандум против Северна Македонија поради јазикот и историјата. За германскиот министер земјите членки на ЕУ не треба да вметнуваат нови услови и критериуми.

Тој нагласи дека е постигнат значаен напредок под хрватско претседателство во март кога земјите членки, по повеќе одлагања, конечно се согласија да дадат зелено светло за старт на преговори со Албанија и Северна Македонија и дека целта на Германија е да се одржи првата меѓувладина конференција во декември оваа година.

„Ние себе се гледаме како чесни олеснувачи за да се изградат мостови стабилни за сите и разговараме за прашањата со нашите бугарски партнери, затоа што треба да работиме врз основа на тоа за што сме се договориле заедно, не треба да воведуваме дополнителни критериуми и услови кои не фигурираат во заклучоците на Советот“, рече министерот Рот. Германија ги повикува сите да работат „во конструктивен дух“.

24/09/2020