Ресурсна платформа за граѓани и медиуми

Следниот состанок во рамките на Берлинскиот процес на 10 ноември

Според извори во Европската комисија, следниот состанок во рамките на Берлинскиот процес, кој ќе ги обедини лидерите на Западен Балкан и Европската унија, ќе се одржи на 10 ноември во Софија, Бугарија, кога треба да се донесе план за создавање на заеднички регионален пазар.

Планот треба да биде структуриран околу слободите на движење на луѓе, стоки и услуги, како и конкретни мерки што ќе донесат опипливи придобивки за компаниите и граѓаните од регионот. Ова вклучува намалување на прекуграничните технички бариери за трговија, усогласување на политиките за инвестиции, признавање на професионални квалификации низ целиот регион, поттикнување на е-трговија.

Берлинскиот процес започна во 2014 година. Целта на состанокот, иницирана од германската канцеларка Ангела Меркел, беше да се постигне заеднички договор за зајакнување на регионалната соработка на Западен Балкан и решавање на преостанатите отворени прашања во регионот.

18/09/2020