Ресурсна платформа за граѓани и медиуми

Вархеји: Процесот на проширување не е автоматски, тоа е можно само со вистински реформи во земјите кандидати

ЕУ нуди полноправно членство на Западен Балкан, како што одлучија шефовите на европските држави и влади и им порачувам на оние што бараат помалку од тоа, дека не треба да очекуваат дека овој регион ќе се прилагоди на нашите правила, нагласува комесарот за соседство и проширувањето Оливер Вархеји во интервју за Франкфуртер Aлгемајне Цајтунг.

Според него, процесот на проширување не е автоматски. Изборот на земја за влез во Европската унија мора да биде сериозен, а тоа е можно само со вистински реформи во земјите кандидати, нагласува Вархеји, подвлекувајќи дека земјите кандидати им требаат стабилни институции.

„Тие треба да гарантираат владеење на правото, човекови права и заштита на малцинствата. Процесот на проширување се заснова на строги, но фер услови базирани на владеењето на правото“, додавајќи дека поддршката на Европската унија им помага на земјите да ги исполнат демократските критериуми.

Комесарот за соседство и проширување посочува дека Европската унија сака да ги поврзе сите престолнини на Западен Балкан по автопати и железници. На прашањето дали ЕУ ќе финансира вакви проекти дури и ако се изградени од кинески компании, Вархеји рече дека крајната цел е тесно да се поврзат економиите на Западен Балкан со ЕУ, додавајќи дека не гледа како кинеските инвеститори можат да добијат тендери за автопати и пруги.

19/09/2020